Jari Palonen
jaripalonen@hotmail.com
Jari Palonen
I första hand har jag sysslat med adventure racing (tävlingar som genomförs i lag och pågår mellan ca 1-6 dygn non-stop, paddling, cykling och löpning) alternativt multisport med samma discipliner (kortare lagtävlingar eller solo) Det är detta jag hållit på med i 22 år, men de senaste åren har det blivit färre flerdygnstävlingar och mer fokus på de kortare loppen, alternativt etapplopp och detta på grund utav långdragna skador.
Under min militärtjänstgöring och vägen till utbildningen som attackdykare, så upptäckte jag min fallenhet att klara hantera mat och sömnbrist, samtidigt under en hög fysisk och psykisk belastning. Det blev ett naturligt steg att börja med adventure racing, då sporten växte fram i Sverige och strax efter att jag var klar med det militära, så deltog jag i den första tävlingen som arrangerades på Svensk mark.
Under de kommande åren mellan 1997-2006 så tävlade jag i skiftande konstellationer med olika sponsorer och lagnamn, som Team Sweden, Kustjägarna/Skyways, Nordic Lights Adventure Team, Team Silva och Kustjägarveteranerna Adventure Team. Det var framgångsrika år, där vi var med och utvecklade sporten, vann eller tillhörde toppen i de flesta av de större nationella och internationella tävlingarna.
2006 skadade jag ryggen vid en olycka och jag fick ta ett break ifrån det mesta av aktivitet och rörelse. Ryggexperterna kom med lite olika lösningsalternativ på problemet, fast inget kändes aktuellt just då. Men jag fick också uppmaningen att hålla mig i form, annars skulle förmodligen smärtorna intensifieras, vilket var något jag tog fasta på. För att fixa träningspass, så fick jag trolla genom att värma upp ryggen med ett varmt bad eller dusch i 30 minuter och därefter var jag tillräckligt mjuk för att uträtta något som liknade träning.
Men runt 2009 så hade ryggen blivit betydligt bättre och tänkte att detta var ett "fönster" att ta till vara på. Jag antog att det endast var ett sporadiskt tillfrisknande, så det gällde att passa på nu. Jag startade upp mitt tävlande på allvar igen och med en andra chans, så skulle jag göra saker "rätt" denna gång, träna rätt, träna mer, vara noggrann med utrustning, styrka, teknik, mat etc och förvalta en god fysik som några år tidigare inte var lika självklar och något som inte togs för givet längre. Mycket vatten har passerat under broarna sedan dess och jag kommer fortsätta så länge det känns kul, är skadefri och motivationen finns kvar. Har satsat mer på solotävlingar de sista åren, för att jag vill fortsätta utvecklas och bli bättre. Men perioden mellan 2010-2017 tävlade jag ihop med AXA adidas, Thule adventure racing team, Team Haglöfs Silva, Swedish Armed Forces Adventure Team, alla är de lag som tillhör eller tillhörde toppskiktet i världen. Under de 10 senaste åren som passerat, så har jag hunnit ta VM brons i multisport, VM brons i Xterra (offroad triathlon) Tagit EM silver och två EM brons i multisport, flertalet SM medaljer, vunnit Svenska cupen i multisport bl.a. Men det som kanske betyder mest personligen är en seger 2015 i Adventure Racing världsserien ARWS, där det blev en seger över de regerande världsmästarna Nya Zeeländska "Seagate"
Förutom Adventure racing/multisport så tävlar jag i mountainbike, löpning, swimrun, paddling och triathlon.
Övrigt:
2005
Först med att göra "Klassikern" under 24 timmar
Började att tappa motivationen 2004 och spelade mer golf istället, men en utmaning 2005 fick mig att kasta in golfklubborna i backluckan och där de har legat sedan dess. Bli först i Sverige med att göra "Klassikern" under 24 timmar och försök hade gjorts tidigare, men utan framgång. En månad senare så genomfördes "Vansbosimmet" 3000 meter, "Vasaloppet" rullskidor 90 km, "Vätternrundan" 30 mil och Lidingöloppet 30 km och allt dokumenterades av Sveriges television som följde försöket, vilket tog ca 21 timmar och vi blev först i historien med att genomföra detta (Jag och John Karlsson).
2005
Testobjekt
Under hösten 2005 genomförde flera forskarlag på Karolinska institutet tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan en undersökning på vältränade multisportare före, under och efter en simulerad tävling på 24 timmar. Söndag 22-23 oktober 2005 genomfördes den första delen i projektet "The physiology of adventure racing" där jag och 8 andra försökspersoner ur Sverigeeliten i multisport genomförde i grupper om tre och tre 24 timmar kontinuerlig fysisk aktivitet, i grenarna löpning, cykling och kajakpaddling.
Undersökningen var det första steget att studera den fysiologiska bakgrunden till:
- frågan om vad som ligger bakom begreppet ”central trötthet” - d v s begränsningar av arbetet som uppkommer i hjärnan, och som leder till att man blir mentalt trött och utpumpad, känner minskad motivation och tappar koncentration på uppgiften
- total energiomsättning med mätningar på hur kroppen klarar av den långvariga arbetsuppgiften ur energisynpunkt
- de olika förändringar som sker i muskulaturen och blodet på grund av det långvariga arbetet
2003
Testobjekt
Multisportstudie "Jack of all sports-Master of none" Laboratoriet för tillämpad idrottsvetenskap, idrottshögskolan Johannes Löf.
Adventure Racing